Nieuws

Broederschap aanwezig bij Evermarus processie Rutten (B)

Op 1 mei herdenkt Rutten (Belgisch Limburg) jaarlijks de marteldood van de heilige Evermarus. De hoogtepunten van deze herdenking zijn de pelgrim mis, de Sint-Evermarusprocessie en het martelarenspel.

De pelgrimmis lokt bedevaarders en Sint-Evermarusvereerders uit de wijde omgeving, ook uit de omringende landen.
Sedert de ontdekking van zijn stoffelijke resten rond 968 en zijn daaropvolgende heiligverklaring, is Rutten in de ban van Sint-Evermarus. Evermarus was een Friese pelgrim die tijdens zijn terugkeer van Compostella, rond 690, samen met zijn 7 gezellen door roofridder Hacco en zijn bende vermoord werd in de bossen rond Rutten.

In de voormiddag trekt de Sint-Evermarusprocessie door de straten van het dorp. Het liturgisch gedeelte van de processie wordt afgesloten door het Heilige Sacrament, onmiddellijk gevolgd door het historische gedeelte, waarin alle protagonisten van de martelarenspel meestappen: Evermarus en zijn zeven gezellen, de twee wildemannen, de Engelbewaarders en de Haccouren, de bende van roofridder Hacco, te paard.

In het martelarenspel beelden inwoners van Rutten de overval op en de moord van Evermarus door de Haccouren uit. De weide waarin hun stoffelijke overschotten zijn gevonden vormt hiervoor de uitgelezen plaats. Na het martelarenspel is er een spectaculaire achtervolging te paard. Een van de pelgrims wist te ontsnappen en wordt door roofridder Hacco en zijn trawanten achtervolgd. Tijdens het bitsige stokkengevecht dat met de achtervolging gepaard gaat, vallen dikwijls rake klappen.

De inwoners van Rutten voelen zich zeer nauw betrokken bij het hele Sint-Evermarusgebeuren. De hoofdrollen in het martelarenspel mogen uitsluitend vertolkt worden door Ruttenaren. De intensieve voorbereidingen (vanaf vette dinsdag) en het feest zelf dragen op die manier bij tot de sociale cohesie in het dorp. Het veelvuldig gebruik van de namen Evermarus en Hacco in Rutten toont eveneens het belang van het Evermarusgebeuren voor het dorp aan.

Sinds 1924 kent de feestelijke verering nauwelijks wijzigingen. In dat jaar herschreef priester-dichter A. Cuppens, ter verduidelijking, de teksten van het Martelarenspel. Opmerkelijk was de toevoeging van de acht engelbewaarders. Tot op de dag van vandaag worden deze teksten en rituelen nog steeds gebruikt.

Meer nieuwsberichten

Kort verslag Broeders on tour in Aken
Programma Broederschap 2024
Impressie Pelgrims 2-daagse 2023

Nieuwsarchief

Pelgrimsmis 2024
Jacobus viering 2023
Broeders op locatie oktober 2023
Bezoek Jacobushoeve Vessem
Landelijke Pelgrimsmis 2023
Pelgrims 2-daagse 2023, zaterdag 6 en zondag 7 mei
Investituur nieuwe broeder
Overlijden Ere Bestuurslid Ghiel Pijpers
Landelijke Jacobusdag 2022 te Roermond
Terugblik Pelgrims 2-daagse 2022
Aanwezigheid Evermarusviering 1 mei 2022
Refugio ingezegend na grondige opknapbeurt
Terugblik landelijke pelgrimsmis 13 maart 2022
Ghiel Pijpers benoemd tot Ere-bestuurslid van de Broederschap
Investituur nieuwe broeder 2021
Pelgrims 2-daagse 2022
Broeders op locatie 2022: Grootseminarie Rolduc
Broeders op locatie 25 oktober 2021
30 oktober Dag van de Pelgrim
Investituur nieuwe broeder
Landelijke pelgrimsmis 2022
Jacobusviering 2022
Ut stekske vaan Jacobus
Jacobusviering 2021
Pelgrimsmis 21 maart 2021 geannuleerd
Investituur nieuwe broeder
Jacobusdag 25 juli 2020
Octaaf Sint Gerlachus
Pelgrimsmis Roermond afgelast
Pelgrims 2 daagse 2020 afgelast
Investituur 2 nieuwe broeders
Broeders op locatie in Horst
Overlijden broeder Hans Pastwa
wandeling 25 augustus
Jacobusviering 25 juli 2019
Broeders op locatie in Kerkrade
20 juni 2019 inzegening Jacobuskapel in het buurtschap Geloo te Belfeld
Pelgrims2daagse 2019
Kerkenwandeling Utrecht
bezoek Broederschap aan Emmerich
Landelijke Pelgrimsmis 2019
Broeders op locatie 2018
Investituur van een nieuwe broeder