Nieuws

Kerkenwandeling Utrecht

In samenwerking met het St. Jacobus- en Johannes-Gilde van Emmerich am Rhein, het Nederlands Genootschap van Sint Jacob en de broederschap van de Heilige Jacobus de Meerdere, werd op zaterdag 6 april 2019 een kerkenwandeling (pelgrimage) in Utrecht georganiseerd ter verering van de heilige Willibrord en de apostel Jacobus.

Verzameld werd op station Utrecht centraal waarna met een korte wandeling het huis van Sint Jacob bereikt werd. Hier werden we ontvangen door een vertegenwoordiger van het Nederlands genootschap van Sint Jacob.

Na een hartelijk welkom en een kop koffie met lekkernijen volgt een uitleg over het Nederlands genootschap van Sint Jacob en de pelgrimswegen door Nederland. Dan was het tijd voor een kleine wandeling naar de Domkerk. Hier kregen de aanwezigen een korte lezing over de geschiedenis van de Domkerk. Binnen een Romeins fort, een castellum, stichtte Willibrord de kerken St. Maarten en de St Salvator. In de 11e eeuw ontstond er een kruis van kerken rondom de Romaanse Dom. Van deze kapittelkerken zijn er nog twee over. Na de reformatie (1580) werden de Utrechtse kerken voor de protestantse eredienst gebruikt of kregen een niet kerkelijke functie.

Op het Domplein hebben al verschillende kerken gestaan en in 1254 is begonnen met de huidige gotische Domkerk en is er ruim 260 jaar aan gebouwd. 

De rondleiding door de Domkerk was indrukwekkend met ruim versierde grafmonumenten, forse sporen van de beeldenstorm, het praalgraf van admiraal van Gendt en het orgel gemaakt door Rombouts Verhulst.

Na de bezichtiging werd het naast de Dom gelegen pandhof nog bekeken en daarna terug gewandeld naar het huis van St Jacob voor het nuttigen van de zelf meegebrachte lunch, aangevuld met soep en koffie.

In de middag volgde een bezoek en rondleiding door de Pieterskerk. De Pieterskerk werd gebouwd in de jaren 1040 – 1048 en gerestaureerd van 1954 -1970. De rondleider vertelde over de rozerode zuilen, de crypte, een beschilderd graf en de kleurrijke muurschilderingen uit de 12e eeuw.

Op weg naar de Jacobikerk keken we nog in een mooi oud rustiek hofje, met een onwaarschijnlijke rust, en liepen door de Utrechtse drukke binnenstad. Helaas was de Jacobikerk gesloten wegens activiteiten en konden we deze alleen van buiten bekijken.

Afgesloten werd in Stadskasteel Oudaen, nu stadsbrouwerij, met een drankje gezeten in een lange rij langs de gevel op het terras. Zo kwam er een einde aan een mooie dag en ging iedereen tevreden huiswaarts.

Meer nieuwsberichten

Pelgrimsmis 2024
Kort verslag Broeders on tour in Aken
Programma Broederschap 2024
Impressie Pelgrims 2-daagse 2023
Jacobus viering 2023
Broeders op locatie oktober 2023
Broeders op locatie O.L.V. Sterre der Zee Maastricht
Bezoek Jacobushoeve Vessem

Nieuwsarchief

Landelijke Pelgrimsmis 2023
Pelgrims 2-daagse 2023, zaterdag 6 en zondag 7 mei
Investituur nieuwe broeder
Overlijden Ere Bestuurslid Ghiel Pijpers
Landelijke Jacobusdag 2022 te Roermond
Terugblik Pelgrims 2-daagse 2022
Aanwezigheid Evermarusviering 1 mei 2022
Refugio ingezegend na grondige opknapbeurt
Terugblik landelijke pelgrimsmis 13 maart 2022
Ghiel Pijpers benoemd tot Ere-bestuurslid van de Broederschap
Investituur nieuwe broeder 2021
Broederschap aanwezig bij Evermarus processie Rutten (B)
Pelgrims 2-daagse 2022
Broeders op locatie 2022: Grootseminarie Rolduc
Broeders op locatie 25 oktober 2021
30 oktober Dag van de Pelgrim
Investituur nieuwe broeder
Landelijke pelgrimsmis 2022
Jacobusviering 2022
Ut stekske vaan Jacobus
Jacobusviering 2021
Pelgrimsmis 21 maart 2021 geannuleerd
Investituur nieuwe broeder
Jacobusdag 25 juli 2020
Octaaf Sint Gerlachus
Pelgrimsmis Roermond afgelast
Pelgrims 2 daagse 2020 afgelast
Investituur 2 nieuwe broeders
Broeders op locatie in Horst
Overlijden broeder Hans Pastwa
wandeling 25 augustus
Jacobusviering 25 juli 2019
Broeders op locatie in Kerkrade
20 juni 2019 inzegening Jacobuskapel in het buurtschap Geloo te Belfeld
Pelgrims2daagse 2019
bezoek Broederschap aan Emmerich
Landelijke Pelgrimsmis 2019
Broeders op locatie 2018
Investituur van een nieuwe broeder